Markiesje rotuna

Markiesje on vanha hollantilainen rotu, jonka elvytys on aloitettu 1970-luvulla. Jo 1600- ja 1700-luvuilla musta ja mustavalkoinen hollantilainen ”spioen” esiintyi maalauksissa. 

Kuva https://www.markiesjesvereniging.nl/het-markiesje/oorsprong-en-geschiedenis.html

Hollannin kennelliitto hyväksyi rodun vuonna 1999 ja samalla maassa aloitettiin aktiivinen jalostusohjelma, jonka ansiosta Hollannissa on tällä hetkellä jo melko hyvä ja laadukas kanta. Rodun rotukirjat ovat edelleen avoimena ja sekä rotuunottoja että risteytyksiä tehdään säännöllisesti.

Markiesje ei ole FCI:n hyväksymä rotu, mutta Suomessa rotu hyväksyttiin vuonna 2020.



Rotumääritelmä Suomen Kennelliiton sivuilla https://www.kennelliitto.fi/files/markiesje


Markiesje on PEVISA-ohjelmassa (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) silmien ja polvien osalta.
Pentujen vanhemmat tulee olla polvi- ja silmätutkittuja. Silmätutkimus ei saa olla yli 12 kk vanha.
Rodun edustajat geenitestataan sekä prcd-PRA:n että PD:n osalta, mikäli ne eivät ole vanhempiensa kautta geneettisesti vapaita. Lisäksi nyt on markiesjeilla löytynyt merkt-PRA:ta, joten sen osalta tutkitutan koirani.

Markiesje on vilkas, aktiivinen ja herkkä koira.
Ne rakastavat olla lähellä toisiaan ja omia ihmisiään.


Markiesjet ovat aina valmiita yhdessä tekemiseen. Osa yksilöistä soveltuu hyvin vauhdikkaisiin lajeihin kuten agility ja hoopers, osalle sopii paremmin rauhallisemmat kuten rally-toko tai nosework.
Juoksemisesta rodun edustajat pitävät ja sitä niiden pitäisikin päästä jossain muodossa tekemään - juoksemaan vapaana omaa vauhtiaan.
Meidän koirat ovat käyneet vinttikoirien vieheradalla juoksemassa ja se on suunnilleen parasta mitä tietävät. Ja toki juoksevat isolla aidatulla pihallamme vapaana keskenään.
Rodulta löytyy riistaviettiä, joten jotta lenkeillä voi pitää vapaana, on ne koulutettava hyvin. Varsinkin liikkuvan perään lähtevät herkästi - koskee myös autoja, polkupyöriä ja juoksevia ihmisiä.

Rodulta löytyy myös terävyyttä, joka on omistajan hyvä huomioida. Koulutuksella sekin saadaan hallintaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentusuunnitelmia

Kasvattajan vaikeita hetkiä

Markiesje Fu tuli Suomeen